Praktijk informatie
Openingstijden:
08:00-10:30 / 12:00-16:00
010 41 61 275
Openingstijden:
08:00-10:30 / 12:00-16:00
010 41 61 275
Openingstijden:
08:00-10:30 / 12:00-16:00
010 41 61 275
Openingstijden:
08:00-10:30 / 12:00-16:00
010 41 61 275
Openingstijden:
08:00-10:30 / 12:00-16:00
010 41 61 275
Openingstijden:
gesloten-gesloten
010 41 61 275

Nieuws

Geen geld om bloed te laten prikken: armoede in Rotterdam-Zuid

10-10-2018
Bron: https://www.volkskant.nl

Armoede, daarmee worden de huisartsen in de praktijk in Rotterdam-Zuid dagelijks geconfronteerd. Mensen die diep in de schulden zitten en daar letterlijk ziek van worden. 'De gemeente zou mensen moeten steunen en niet straffen.'

Dat het in de Rotterdamse verkiezingscampagne zoveel over integratie gaat, over islam, over de Nederlandse identiteit - ja, daar zitten ze zich hier bij huisartsenpraktijk Mozaïek weleens over te verbazen. Want op hun spreekuur zien de artsen dagelijks dat er een probleem is dat veel pregnanter is, een probleem dat veel meer aandacht verdient, een probleem waarover politici maar weinig debatteren.

De praktijk huist in een fris verzamelgebouw op het kruispunt van de Afrikaanderwijk, Bloemhof en Hillesluis, drie achterstandswijken op de zuidoever van de Maas waar vooral mensen met een migrantenafkomst wonen. De waarde van een gemiddelde woning komt niet boven de 100 duizend euro uit. In de spreekkamers gaat het natuurlijk over de gezondheidsklachten van de patiënten. Maar ze spreken ook over hun levens. En over geld, heel vaak over geld.

Stelt huisarts Jan Galesloot (70) bijvoorbeeld voor om bloed te laten prikken? Nou, dan willen veel patiënten eerst weten wat dat gaat kosten. Want ja, dat gaat toch van het eigen risico af.

Pijnlijke tanden? Komen ze eerst hier, in de hoop dat de huisarts met een spoelinkje verlichting kan brengen. De tandarts stuurt namelijk meteen een rekening.

Met een ingegroeide teennagel gaan de meesten hier niet op eigen kosten naar de pedicure, zegt huisarts Ardjan Munter (32). Als je het even door laat sudderen, verwijdert de dokter hem wel. Gratis.

Fysiotherapie om die slijmbeursontsteking te verhelpen? Sorry dokter, daar zijn we niet voor verzekerd, gaan we niet doen. Tja, dan maar injecties en hopen dat het daarmee overgaat.

Goed verband dat niet aan de wond kleeft is hier vaak geen optie, zegt Munter. Kost zo een paar tientjes per week en dat komt allemaal voor eigen rekening. Daarom schrijft hij vaak goedkoop spul voor, al weet hij dat dat de genezing vertraagt en de kans op infecties doet toenemen.

Dus ja, de huisartsen worden in deze praktijk dagelijks geconfronteerd met de armoede in Rotterdam-Zuid. En die lijkt de afgelopen jaren niet te zijn afgenomen, zegt Galesloot, die hier al sinds 1983 werkt. Waarom gaat het dáár niet veel meer over in de politiek?

De lage lonen - daar ergert Galesloot zich bijvoorbeeld aan. En de onzekerheid, die gierende onzekerheid. Mensen worden voor de gek gehouden met hun nulurencontracten, zegt hij. Dat is echt misdadig. Want dan gaat het werk een paar keer niet door en moeten die mensen toch het eten, de zorgpremie en de huur betalen. Lukt niet. Zit je zo 1.000 euro in de schuld. Hoe ga je die terugbetalen? Niet dus. En na verloop van tijd is de schuld vertienvoudigd.

Want er zijn genoeg incassobureaus die boete op boete op boete stapelen, waardoor de schulden verder oplopen. De overheid gedoogt het, zegt Galesloot. En zo neemt de schuldenproblematiek alleen maar toe. En dan komen ze bij hem. Want schulden zorgen voor stress en stress leidt tot pijn en met pijn komen ze naar de dokter. Sommige mensen zijn bang dat ze ernstig ziek zijn, maar dat is meestal niet zo. Als Galesloot doorvraagt, blijken de klachten in veel gevallen terug te voeren tot die penibele financiële situatie.

Verderop in de praktijk zit Jeanette van Hengst (56), maatschappelijk werker bij het wijkteam. Ja, zegt ook zij, de schuldenproblematiek is enorm. Ze werkt hier nu vijf jaar en het is al vijf jaar lang 'dikke ellende'.

Veel schulden ontstaan al op het moment dat iemand een uitkering aanvraagt, zegt ze. Het gaat al mis bij de formulieren, want Nederland is een formulierenland. Paar foutjes, paar dingen niet ingevuld, hup, moet de aanvraag opnieuw en ben je zo weer een paar weken verder. Zonder inkomsten, terwijl de rekeningen gewoon op de mat vallen. Zodra de uitkering start, kun je meteen de schuldsanering in.

Van de politiek wordt Van Hengst vooral boos. Neem nou voormalig wethouder Hugo de Jonge - nu minister van Volksgezondheid. Die stond vrolijk te verkondigen dat het zo goed gaat in Rotterdam. Ja, denkt zij dan, als je de mensen die niet te eten hebt niet meetelt. Want die zijn er, hoor. Nog regelmatig meldt ze gezinnen aan bij de Voedselbank.

Wat er dan beter moet? Preventie, zegt ze zonder een moment te twijfelen. Mensen moeten meer hulp krijgen bij het aanvragen van een uitkering en bij het aflossen van hun schulden. Het draait te veel om zelfredzaamheid, maar dat werkt niet. Ze ziet mensen verdwalen.

Galesloot sluit zich daarbij aan. De gemeente zou mensen moeten steunen, niet moeten straffen. Vaak zijn ze niet verslaafd, ze hebben niet allemaal doelbewust geld over de balk gesmeten. Echt, zegt hij, dit kan iedereen overkomen.

Laten de politici daar nou eens wat vaker over praten.

 

 

Ik betaal al veel premie, waarom krijg ik rekening van ziekenhuis/apotheek etc...?

10-10-2018
Bron: https://www.zorgwijzer.nl/faq/eigen-risico

Eigen risico

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is een drempelbedrag dat zorgverzekerden van 18 jaar en ouder moeten betalen zodra ze zorgkosten maken die vallen onder de dekking van de basisverzekering. De overheid bepaalt ieder jaar de hoogte van het eigen risico. In 2018 en 2019 komt het drempelbedrag uit op 385 euro per verzekerde. 

Hoe werkt het eigen risico?

Het eigen risico is een bedrag dat de verzekerde eerst uit eigen zak moet betalen aan de zorgverzekeraar, voordat hij/zij recht heeft op vergoeding vanuit de basisverzekering. Het eigen risico is van toepassing op de meeste zorgkosten die door de basisverzekering vergoed worden. Hieronder een overzicht van kosten die onder het eigen risico vallen:

Ziekenhuiszorg: verblijf, persoonlijke verzorging en verpleging in een ziekenhuis of behandelkliniek.
Specialistische zorg: consulten, controles, onderzoeken, ingrepen en behandelingen uitgevoerd door een specialist, zoals een longarts, cardioloog of KNO-arts.
Geneesmiddelen: medicijnen voorgeschreven door de huisarts of een specialist.
Ambulancevervoer: spoedeisend ziekenvervoer met de ambulance of traumahelikopter.
Paramedische zorg uit de basisverzekering, zoals fysiotherapie en logopedie.
Bepaalde hulpmiddelen: een hoortoestel, kunstgebit of krukken.

Maak je geen zorgkosten? Dan betaal je ook geen eigen risico. lees verder op https://www.zorgwijzer.nl/faq/eigen-risico

 

 

Uw praktijk erkend als leerbedrijf!

22-04-2018

Met trots melden wij u dat uw praktijk voor de komende 4 jaar erkend is als leerbedrijf voor stagaires die de dokterassistente opleiding doen of praktijkondersteuner (POH) willen worden.

Nieuwe POH: Tina

14-03-2018

Binnenkort start Tina bij ons in de praktijk als POH. Zij zal de zorg gaan dragen voor patiënten met suikerziekte en hoge bloeddruk. Voordat ze aan de slag gaat, zal ze eerst goed worden ingewerkt. We heten haar van harte welkom!!!!

Stoptober

04-10-2016

Stoptober

Wist je dat?

 

… er aan 1 miljoen sigaretten in totaal 6 kilo cacao toegevoegd wordt?
 

… door het toevoegen van cacao aan sigaretten je longen meer nicotine kunnen opnemen?
 

… cacao sigaretten lekkerder en je meer verslaafd kan maken waardoor je meer gaat roken en moeilijker kunt stoppen? 


 


 

 

Wat voegen fabrikanten toe?

Fabrikanten voegen additieven aan tabak toe, bijvoorbeeld om sigaretten lekkerder te maken. Zo wordt het makkelijker voor jongeren om te beginnen met roken.
Sommige additieven zorgen ervoor dat je sneller verslaafd raakt aan roken. Bijvoorbeeld suiker, pruimensap, cacao en zoethout.

Wil jij ook zo graag stoppen met roken?

Je bent niet de enige. Misschien heb je het al wel eens geprobeerd (en weet je dat het best lastig kan zijn).

Geen zorgen: Stoptober helpt je. En het werkt!

Wij weten wat je doormaakt en wat je nodig hebt om 28 dagen te stoppen met roken. Dus schrijf je in en doe mee met Stoptober, net als gelegenheidsroker Wendy van Dijk én die 120.000 rokers in voorgaande jaren.

Want stoppen met roken doe je niet alleen, maar met elkaar. Samen stoppen, samen sterk: dat is het geheim van Stoptober.

Doe mee met 44814 andere deelnemers!

https://stoptober.nl/#inschrijven

Schulden

22-08-2016

Veel banen zijn tijdelijk.

Woonlasten lopen door, evenals andere vaste lasten als abonnementen, belastingen en de verplichte ziektekostenverzerkering. Ook de kosten voor het levensonderhoud lopen door (mn eten)

Geld maakt niet gelukkig
Tekort aan geld maakt wel ongelukkig,
en kan leiden tot overspanning en depressie.

Wat het erger maakt is het inschakelen van incassobureaux (deurwaarders), die de schulden met een flinke korting overkopen van bv de zorgverzekeraar maar wel met bellen bellen schrijven schrijven de volledige schuld met extra kosten (incasso, boeterente) beslaglegging en ontruiming blijven verhalen.

Het siert een zorgverzekeraar al helemaal niet om op deze manier als ziekteverwekker op te treden.
Het zou eleganter zijn de afkoopsom en afbetalingsregeling rechtstreeks met de verplicht verzekerde overeen te komen.

 

Tip:

Minigids Besparen op je vaste lasten

Je maandelijkse terugkerende kosten wil je graag onder controle houden maar hoe doe je dat? Deze minigids vertelt je meer over hoe je kunt besparen op verzekeringen, duurzame energie en je kosten in en om het huis. 

http://www.consumentenbond.nl/uitgelicht/minigids-besparen/

 

“Vitamine” B(eweging)

17-08-2016

Use it or lose it: Beweging kiezen of spiermassa verliezen.

Dit geldt ook voor de hartspier, die bij beweging sterker wordt en een snellere grotere bloedstroom rond pompt.

Dit voorkomt dichtslibben van bloedvaten, dus ook dotteren en stents.

 

Vergelijkbaar is de bekende dichtregel:

“Denkend aan Holland zie ik brede rivieren

TRAAG door oneindig laaglandgaan”

Deze traagheid leidt tot dichtslibben, daarom zijn we ook zo goed in baggeren.

 

Dus schermkijkers beperk uw ZITSCHADE met 30 minuten beweging (wandelen, fietsen) per dag.

“Vitamine” Z(it): Mijn hobbies zijn vissen en tv kijken. Bewegen heb ik uitbesteed aan de vissen en de beelden.

 

OPvoeding

08-08-2016

Een kind kan niet altijd zijn/haar zin krijgen. Eten wat je lekker vindt is je zin krijgen. Dat is ook voor volwassenen niet goed. De zin van eten is dat het lichaam goede bouwstoffen krijgt voor de stofwisseling, en voldoende energie voor de verbranding.

"Du bist was du isst" (je bent wat je eet)

Voor een gezond en langer leven is goede voeding belangrijker dan velen zich realiseren.
Opvoeding is voor een belangrijk deel kinderen (en jezelf) te leren om lekker te vinden wat gezond is en te eten wat nodig is. Over gezonde voeding is overal voldoende informatie te vinden.

Matigheid, weinig suiker, weinig zout, weinig vet en variatie in groenten, fruit en noten zijn de hoofdzaak.

Medicatie Duur

03-08-2016

Kort: bv antibiotica kuur
Levenslang: bv suikerziekte, hoge bloeddruk, cholesterolverlagers
Onduidelijk: bv maagbeschermers, ontstekingsremmers, pijnstillers, alendroninezuur (botontkalking)

Na 5 jaar gebruik kan alendroninezuur worden gestopt omdat langer doorslikken geen meerwaarde heeft. Twijfelt u over de tijd dat u dit middel slikt, raadpleeg dan een van de praktijkassistenten.

Maagbeschermers (bv omeprazol) worden vaak langer geslikt dan nodig is. Aan chronisch gebruik kleven belangrijke nadelen!
Overleg bij twijfel.